Blogg

Så slutar Kronobergsfyran

Patrik Bojent. Mest meriterad i division 4 sydvästra. Foto: Lena Gunnarsson, Smålandsposten

Patrik Bojent. Mest meriterad i division 4 sydvästra. Foto: Lena Gunnarsson, Smålandsposten

På Vxonews.se har vi presenterat samtliga lag i elitfyran. I denna premiärvecka lägger vi fokus på division 3-fotbollen. Här på bloggen tänkte jag ge mig på att tippa Kronobergsfyran som ser mycket intressant ut denna säsong.

Ett nytt serieupplägg är på gång i den småländska fotbollen och det innebär en hyperintressant fyra. De fem första lagen tar plats i den nya fyran. De fem sista lagen åker ur och får spela division 5-fotboll. De två lag som hamnar i mitten får kvala. Här kommer mitt serietips med kommentarer efter respektive lag.

1. Växjö BK

Hissen har bara gått nedåt för Växjö BK de senaste säsongerna, men nu bör den vara nere i botten. Truppen är lika vass som i fjol med spets i Oskar Arvidsson, bröderna Hahrs och Jonas Linnell. Nyförvärvet Felix Elgán från Lindedal blir spännande att följa.

2. Guddarp

Slutade fyra i fjol bakom Lessebo, Sandsbro och Lagan. Har ett riktigt meriterat lag och smällde en riktigt vass värvning strax före seriestart när det blev klart att Ljungbys skyttekung Philip Persson kommer att spela för klubben kommande säsong.

3. IFK Grimslöv/Västra Torsås

Enes Ahmetovic är ny spelande tränare och försäsongen har bland annat bjudit på vinster mot division 3-lagen Älmeboda/Linneryd och Rydaholm. Robin Frank från Räppe är ett riktigt bra nyförvärv och Adam Ljungberg är en riktigt vass innermittfältare.

4. Markaryd

Lasse Jacobssons gäng åkte på en ordentlig smäll i senaste träningsmatchen mot Guddarp. Jag kan villigt erkänna att jag inte vet speciellt mycket av laget, men Markaryd har historiskt tillhört högre serier och bör ha trupp för toppstrid.

5. Åryd

Hade inget roligt år i division 3-fotbollen och bygger om i fyran. Här spelar hela seriens allra tyngsta nyförvärv. Patrik Bojent varvar ner efter nästan 20 år i elitfotbollen. I senaste träningsmatchen lirade han defensiv mittfältare och där lär han ha få övermän.

6. Slätthög

Björn Stringheim står kvar mellan stolparna och är numera assisterande tränare vid sidan av Muamer Makic. Armin Muratovic är en riktigt tung värvning och Slätthög har bland annat kryssat mot Älmeboda/Linneryd under försäsongen.

7. Furuby

Krossade allt i division 5-fotbollen förra året. Nu har Julius Bakkabulindi lämnat för division 2-laget Höganäs och 37 mål ersätter man inte så lätt. Har dock fler vassa lirare som Daniel Luzze och en ny spännande 18-åring i Derrick Ssentongo.

8. Växjö Norra

Patrik Isaksson och Jerry Holmbeck tränar ett ungt lag med stor utvecklingspotential. Rasmus Johansson som tidigare spelat med Nybro och Älmeboda/Linneryd är ett tungt nyförvärv. Håll också ögonen på 18-årige mittfältaren Mensur Jabir.

9. Vederslöv/Dänningelanda

Slutade åtta förra året och jag tror på en liknande placering denna säsong. Fredrik Jangvik är ny tränare och han har bland annat hämtat hem Mikael Jonsson från Gransholm.

10. Lagan

Lagan slogs i toppen förra året, men min känsla är att det är tuffare emot denna säsong. Har plockat in ett gäng lovande juniorer från Ljungby och har en vass hemvändare i Gustav Krafth som var med och spelade upp Agunnaryd förra säsongen.

11. Liatorp/Eneryda

LEIF är länets färskaste klubb och två klubbar ska bli en. Dubbelt så bra? Oerhört svårt att säga, men bredden lär vara stark. Jag tror ändå att det kan bli en ganska tuff premiärsäsong för nykomlingen. Tobias Nyberg från Älmhult är ett bra nyförvärv, men samtidigt har man tappat Markus Åberg till samma klubb.

12. Agunnaryd

Nykomling i division 4 efter vinst i femman förra året, en serie där man fick en gratisplats efter att Kånna dragit sig ur. Makalöst imponerande, men nu tror jag att det blir tuffare. Morgan Ström är kvar och Torpas skyttekung Ernad Sadiki är två nyckelspelare.